Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory z ryżem i tuńczykiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4 średniej wielkości
ryż 15-20 dag
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
ogórek kiszony 3-4 sztuki
szczypiorek 1/2 pęczka
jogurt naturalny 1 kubek
majonez 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
curry do smaku
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory z ryżem i tuńczykiem

1. Pomidory umyć i osuszyć, Z każdego odciąć wierzchołek i łyżeczka delikatnie wydrążyć miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 0,5-1cm). Wnętrze pomidorów oprószyć solą i pieprzem. Położyć na talerzu wydrążoną częścią do dołu, aby spłyną z nich sok.

2. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i ostudzić. Paprykę oraz ogórki pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem.

3. Do miski włożyć ryż, pokrojoną paprykę, ogórki, tuńczyka, szczypiorek oraz łyżkę sosu jogurtowo-majonezowego, doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i wymieszać.

4. Pomidory napełnić przygotowanym farszem. Z wierzchu polać pozostałym sosem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak