Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane wędliną.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 30 dag
kiełbasa 30 dag
szynka gotowana 10 dag
boczek wędzony 10 dag
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
pomidorki koktajlowe 10 szt
ser żólty wędzony 15 dag
oliwa 1 łyżka
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane wędliną.

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i bardzo krótko obgotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojony w kostkę boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kiełbasę i szynkę, lekko zrumienić. Na drugiej patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć na złoty kolor. Połączyć z wędliną, dodać pokrojone na połówki pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Napełnić połówki bakłażanów, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać utartym żółtym serem, włożyć do piekarnika. Zapiekać w temp 180 stopni około 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 19.02.2014 09:17
bardzo smaczne
Ewelina38 18.03.2013 14:46
uwielbiam je, a taka propozycja jest bardzo kusząca :)
IlonaAlbertos 21.01.2013 22:57
Bardzo podoba mi się pomysł na wykorzystanie bakłażana do faszerowania go wędliną.
janko 03.04.2012 11:08
super
Ada-Gaba 07.02.2012 06:47
naprawdę smaczne
Motorek 09.01.2012 09:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak