Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i orzechami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
cukier puder 4 łyżki
masło 15 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
budyń waniliowy 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i orzechami.

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier puder, żółtka, cukier waniliowy, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną brytfannę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać cukier i zagotować [nie rozgotować], wystudzić. Następnie dodać budyń, skórkę pomarańczową, cynamon, wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.08.2013 07:52
super przepis
Katarzyna59 04.05.2013 18:11
bardzo smaczne
IlonaAlbertos 12.09.2012 20:48
Fajny pomysł na ciacho
noculos 12.06.2012 19:06
dobre
noculos 12.06.2012 19:06
dobre
noculos 12.06.2012 19:06
dobre
Ada-Gaba 08.01.2012 19:14
mniam mniam
Monika193
Monika193 12.11.2011 19:38
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak