Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i brzoskwiniami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 20 dag
mąka tortowa 6 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
otarta skórka z cytryny 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietanka kremowa 1/2 l
cukier puder 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
likier brzoskiwiniowy 5-6 łyżek
brzoskwinie w puszce 1 puszka
twaróg 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i brzoskwiniami.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Gdy białka z żółtkami dobrze połączone wsypać otartą skórkę z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy. Piec w temp 175 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu przekroić w poprzek, skropić likierem. Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Ser twarogowy zemleć w maszynce, dodać cukier puder, 2 łyżki syropu z brzoskwiń i utrzeć na puszystą masę. Śmietanę kremową ubić, dodać do twarogu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, przestudzić, połączyć z masą, wsypać połowę pokrojonych brzoskwiń i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim. Na wierzch wysypać pozostałe brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 15.12.2013 00:42
lubię takie
Seba 15.01.2012 14:20
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak