Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowa tarta

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 1/2 szkalnki
żółtko jajek 4 duże
masło 27 dag
ser biały 30 dag
jogurt grecki 4 czubate łyżki
laska wanilii 1 szt
budyń waniliowy 1 szt
śliwki węgierki 30 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowa tarta

Kroki postępowania

1
Z mąki, dwóch żółtek, łyżki cukru i 15 dag masła (prosto z lodówki) szybko zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Śliwkowa tarta foto
2
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi formy do tarty (lub zwykłej tortownicy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Krok 2 - Śliwkowa tarta foto
3
W tym czasie ucieramy pozostałe 12 dag masła z resztą cukru, dodajemy dwa żółtka, zmielony ser biały, jogurt bałkański, ziarenka wydrążone z laski wanilii i proszek budyniowy.
Krok 3 - Śliwkowa tarta foto
4
Wyciągamy ciasto z piekarnika i na gorące wlewamy serową masę, na którą układamy pozbawione pestek połówki śliwek. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni i pieczemy około 55- 60 minut (aż ser ładnie zbrązowieje). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na 10-15 minut.
Krok 4 - Śliwkowa tarta foto
5
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Krok 5 - Śliwkowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 05.10.2012 08:06
uwielbiam śliwki, a w takiej postaci mogą być świetne
berys18 23.12.2011 18:48
smakowicie wygląda
Papryczka 24.11.2011 10:55
super
pacpaw 14.11.2011 22:06
lubię większość rzeczy które kolegują się ze śliwką :o)
Ewelina38 15.10.2011 21:43
faktycznie, wygląda bardzo kusząco
Dorota76 03.10.2011 16:45
pysznie wygląda
Jarlin 01.10.2011 11:29
Wspaniale wygląda :-)!
ewasylwia 30.09.2011 11:42
apetycznie wygląda
Beatris 30.09.2011 11:34
Nie dziwię się, że u Twojego męża w pracy szybko zniknęła. Sama miałabym na nią wielką ochotę.
BernadettaP 30.09.2011 09:50
Ziutula- polecam, bo jest pyszna :-) A wersja powstała wczoraj, bo zostało mi trochę śliwek i sera i musialam coś z nimi zrobić :-D
ziutula
ziutula 30.09.2011 09:38
pozwolę sobie wypróbować Twoją wersję....wygląda kusząco...pozdr....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak