Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy z dżemem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło stopione 6 łyżek
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 2 sztuki
drożdże 5 dag
dżem truskawkowy wedlug uznania
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy z dżemem

W letnim mleku rozmieszać drożdże z cukrem ,przesiać mąkę dodać do niej stopione masło,1 jajko i zaczyn drożdżowy ,zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować ,pociąć na prostokąty 15cm na 10cm i jeden dłuższy bok ponacinać w paski do połowy wysokości ,na całym końcu rozsmarować dzem i od tego końca zacząć zwijanie,nacięte paski maja być na wierzchu .
Zwinięte paluchy posmarować drugim jajkiem i posypać obficie sezamem ,jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.180st około 20 min

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 09.11.2012 07:29
Piękne i tak pewnie smakują ,że trudno się oprzeć
Urszula5 04.05.2012 21:42
bardzo ładnie wyglądają
fictor123 29.02.2012 11:22
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak