Racuszki truskawkowo-bananowe.

Racuszki truskawkowo-bananowe.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawek

    25 dag
  • sok z 1/3 cytryny

    do smaku
  • cukru

    1,5 łyżki
  • szczypta soli

    do smaku
  • sody

    1 czubata łyżeczka
  • mąki

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • gęstego serka naturalnego

    15 dag
  • sos toffi (lub inny ulubiony)

    do smaku
  • olej do smażenia

  • banan

    1 szt
  • jogurt naturalny

    3/4 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banana pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Truskawki pokroić w półplasterki (kilka odłożyć do dekoracji).
3/4 szklanki jogurtu roztrzepać z jajkiem,serkiem. Dodać szczyptę soli,cukier,sodę i wmieszać mąkę. Wsypać owoce, dokładnie wymieszać, by oblepiły się ciastem. Natychmiast smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki. Duże mogą się rozpadać przy przewracaniu na drugą stronę. Najlepiej jest odwracać szeroką łopatką.
Na talerzyki wycisnąć esy-floresy z sosu toffi, nałożyć osączone z tłuszczu (na ręczniku papierowym) racuszki, udekorować truskawkami, polać jogurtem naturalnym i jeszcze raz delikatnie polać sosem toffi.
Placuszki są delikatne i pulchne.Ładnie pachną i są smaczne. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

25.02.2012 00:19
dobre

jolaxa1

02.01.2012 13:23
pycha

Magdalena80

25.10.2011 22:11
ale apetycznie wyglądają :) mniam

maciek7

24.06.2011 15:20
pycha

misia53

13.03.2011 07:50
Bo na słodkie zawsze pora - jeść od rana do wieczora....

eli_555

30.08.2010 23:57
pychotka

ewasylwia

16.08.2010 20:26
Pyszne są wszystkie placuszki, a ten przepis jest naprawdę ciekawy

SmacznaPyza

03.07.2010 17:18
racuszki w owocami robię często, do jedno z dyżurnych dań - dobrze, że można je robić z różnymi owocami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat