Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki truskawkowo-bananowe.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawek 25 dag
sok z 1/3 cytryny do smaku
cukru 1,5 łyżki
szczypta soli do smaku
Soda oczyszczona Prymat 1 czubata łyżeczka
mąki 1/2 szklanki
jajko 1 szt
gęstego serka naturalnego 15 dag
sos toffi (lub inny ulubiony) do smaku
olej do smażenia
banan 1 szt
jogurt naturalny 3/4 bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki truskawkowo-bananowe.

Banana pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Truskawki pokroić w półplasterki (kilka odłożyć do dekoracji).
3/4 szklanki jogurtu roztrzepać z jajkiem,serkiem. Dodać szczyptę soli,cukier,sodę i wmieszać mąkę. Wsypać owoce, dokładnie wymieszać, by oblepiły się ciastem. Natychmiast smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki. Duże mogą się rozpadać przy przewracaniu na drugą stronę. Najlepiej jest odwracać szeroką łopatką.
Na talerzyki wycisnąć esy-floresy z sosu toffi, nałożyć osączone z tłuszczu (na ręczniku papierowym) racuszki, udekorować truskawkami, polać jogurtem naturalnym i jeszcze raz delikatnie polać sosem toffi.
Placuszki są delikatne i pulchne.Ładnie pachną i są smaczne. Polecam!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 25.02.2012 00:19
dobre
jolaxa1 02.01.2012 13:23
pycha
Magdalena80 25.10.2011 22:11
ale apetycznie wyglądają :) mniam
maciek7 24.06.2011 15:20
pycha
misia53 13.03.2011 07:50
Bo na słodkie zawsze pora - jeść od rana do wieczora....
eli_555 30.08.2010 23:57
pychotka
ewasylwia 16.08.2010 20:26
Pyszne są wszystkie placuszki, a ten przepis jest naprawdę ciekawy
SmacznaPyza 03.07.2010 17:18
racuszki w owocami robię często, do jedno z dyżurnych dań - dobrze, że można je robić z różnymi owocami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak