Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z kapustą i jajkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1,5 kg
boczek wędzony 30 dag
kapusta kiszona 1/2 kg
kiełbasa 20 dag
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
mąka 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 szkl
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z kapustą i jajkami

Boczek, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Kapustę włożyć do garnka, wlać 1/2 szkl wody, dodać usmażony boczek, liść laurowy i dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jajka obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty, przyprawić do smaku, wymieszać. Z każdego ziemniaka uciąć wierzch, łyżeczką wydrążyć środek, nałożyć farsz, przykryć uciętymi wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, polać po ziemniakach. Podlać bulionem i zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni około pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.09.2012 12:48
zapowiada się ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak