Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany kurczak

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pieczarki 1 kg
papryka czerwona 1-2 sztuki
czosnek 1-2 ząbki
cebula 1-2 sztuki (średniej)
Kurczak (cały )
pieprz do smaku
sól do smaku
majeranek do smaku
ziele angielskie do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
olej roślinny 2-3 łyżki
ryż 2 (ugotowany)
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany kurczak

1. Kurczaka wypatroszyć z kości zostawiając całą skórę i natrzeć przyprawami. (do tego potrzebne jest trochę cierpliwości)

2. Ryż ugotować.

3. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę i chwilę smażyć, przyprawić do smaku.

4. Cebulkę i pieczarki wrzucić do mięsa, dodać ugotowany ryż oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.

5. Gotowym farszem napchać kurczaka i pozszywać nicią lub spiąć wykałaczkami.

6. Kurczaka nacieramy odrobiną oleju rozrobionego z ostrą papryka, wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy ok. połową szklanki wody. Kurczaka zapiekamy ok. 60-80minut, dość często podlewamy sosem z naczynia aby mięsko nie było suche i pilnujemy aby sosu nie zabrakło..

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 04.08.2013 12:16
Fajny chrupiący kurczaczek
fotoviderek 30.04.2013 07:10
Uwielbiam takiego kurczaka :)
Motorek 14.02.2013 09:53
smaczny kurczaczek
Mirka-Ludomila 06.02.2013 09:09
apetyczny
rjustysia 17.01.2013 12:00
Wspaniały pomysł na odmienienie zwykłego pieczonego kurczaka :) zjadłabym chętnie :)
Magda60 15.01.2013 12:18
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak