Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy lub kawowy crème brûlée

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
mleko 2% 50 ml
cukier 3-4 czubate łyżki
cukier brązowy 4 łyżeczki
żółtko jajek 6 dużych
kawa rozpuszczalna 2 czubate łyżeczki
czekolada gorzka 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy lub kawowy crème brûlée

Śmietanę kremówkę podgrzewamy z mlekiem dodając kawę rozpuszczalną lub 5 dag startej na tarce o grubych oczkach czekolady. Ubijamy 5 dużych żółtek z dodatkiem białego cukru, do których wlewamy powoli podgrzaną z czekoladą lub kawą śmietanę i dokładnie mieszamy trzepaczką różgową. Przelewamy krem do kokilek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 95 stopni przez godzinę. Po tym czasie studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc, posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy kuchenną opalarką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.01.2012 20:52
Pyszności.
Jaheira11 21.11.2011 17:26
kawowy to dopiero \"niebo w gębie\"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak