Schabik pod płaszczykiem.

Schabik pod płaszczykiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średnich pieczarek

    5 szt
  • szczypiorku cienkiego

    1/25 pęczka
  • startego żółtego sera gouda

    5 dużych garści
  • suszonego tymianku

    1 łyżeczka
  • ziół prowansalskich

    1 łyżeczka
  • czosnku granulowanego suszonego

    1 szczypta
  • sól, pieprz

    do smaku
  • bułka tarta

    kilka łyżek
  • jajko

    1 do panierki
  • cebula

    1 szt
  • olej

    6 łyżek
  • papryka czerwona

    1 szt
  • schab bez kości

    5 sznycli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso (plastry), opłukać, osuszyć i rozbić cienko tłuczkiem. Osolić, panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na 3-4 łyżkach oleju kotlety.
Warzywa i pieczarki opłukać. Pieczarki pokroić w ćwierćplastry, paprykę w kostkę, cebulę posiekać.
Posypać tymiankiem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Opieprzyć i posolić. Poddusić na pozostałym oleju. Osączyć z tłuszczu.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kotlety.
Na każdym kotlecie kładziemy duszone warzywa z pieczarkami, posypujemy obficie szczypiorkiem i garścią startego sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny) na ok. 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna/Dzastus

08.07.2012 16:58
bardzo smakowite.

maciek7

25.01.2012 19:22
pycha

beatkaa153

17.09.2011 19:09
pyszny. nic dodać nic ująć

Jolanta40

06.03.2011 10:18
apetyczne

Henryka2

05.03.2011 20:43
Bardzo pyszny pomysł.

wedith1

18.02.2011 19:21
WYGLĄDA PRZE-APETYCZNIE!!!!!!

eli_555

22.12.2010 22:55
pyszne kotleciki

Joanna108

14.11.2010 08:47
Bardzo podoba mi się przepis. Szczególnie chętnie próbuję wszystkie te potrawy, w których występuje ser, bo go bardzo lubię.

ewasylwia

16.08.2010 20:25
Coś innego zawsze miło schrupać, a nie tylko zwykłego schabowego

SmacznaPyza

02.07.2010 08:56
często zapiekam mięso z serem bo takie połączenie bardzo nam smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat