Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik rzeszowski

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 i pół szklanki
cukier pół szklanki
jajko 3 sztuki
margaryna 125 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
kakao 2 łyżki

Masa serowa

ser biały 1 kilogram
białka jaj 5 sztuk
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik rzeszowski

Z mąki, cukru, 3 jajek, cukru pudru, 1/2 margaryny i proszku do pieczenia, kakao, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć blachę, a drugą włożyć do zamrażalnika.

Ser (1 kg) zmielić 2 razy przez maszynkę.

Z 5 białek ubić sztywną pianę. Do sera dodać cukier puder 1 szklankę i 3 żółtka oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać na końcu dodać ubita pianę z białek.

Masę serową wyłożyć na cisto a na wierch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami połowę ciasta, która została.

Piec ok. 1 godz. w temp. około 170 stopni. Polecam jest pyszny!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 03.05.2012 22:04
świetny
sara1 22.02.2012 22:13
przepis fajny i dość łatwy spróbuję zrobić
iza15 23.10.2011 17:43
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak