Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki z mięsem i jajkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
pieczona pierś z kurczaka 25 dag
jogurt naturalny 800 ml
sok z cytryny 1 łyżka
koperek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
woda 1 (z ogórków kiszonych)
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki z mięsem i jajkami

Botwinkę umyć, drobno pokroić,włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać sok z cytryny i przez chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia. Gdy wywar jest zimny, odcedzić, połączyć z jogurtem, koperkiem i wodą z ogórków, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Obrane jajka pokroić na ćwiartki, mięso w grubą kostkę. Do każdej porcji chłodnika włożyć po 2-3 ćwiartki jajka, po kilka kostek mięsa. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.07.2013 07:27
bardzo smaczny
IlonaAlbertos 22.01.2013 21:10
Taki chłodnik z dodatkami jest pyszny.
Seba 20.09.2012 09:40
super
Iwusia 03.07.2012 23:27
pysznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak