Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z kawą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 4 szt
miód 250 ml
napar kawy 1 szkl
cukier 1 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2-3 łyżki
rodzynki 2 łyżki
lukier 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z kawą

Miód wlać do garnka, dodać masło, kawę, roztopić, przestudzić. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, wlać przestudzony miód z kawą. Ciągle ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut. Po ostudzeniu polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.12.2013 11:04
ciekawy przepis
romanrafal
romanrafal 07.12.2012 15:38
pyszności
Seba 26.11.2012 09:53
smaczny
m1monika 28.05.2012 10:25
pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak