Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażone jabłka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 kg
cukier 10 czubatych łyżek
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Prażone jabłka

Kroki postępowania

1
Dwa większe jabłka odkladamy, pozostałe obieramy, usuwamy gniazda nasienne, mniejsze kroimy na ósemki, większe na 16 lub 24 części. Wkładamy do większego garnka, zasypujemy cukrem (gdy jabłka są kwaśne lub bardzo słodkie modyfikujemy ilość cukru), dokładnie mieszamy, podlewamy wodą, póżymy na średnim ogniu aż zaczną się rozpadać (około 15 minut).
Krok 1 - Prażone jabłka foto
2
Gdy większość owoców już się rozpadnie, dodajemy pozostałe dwa jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) pokrojone w kostkę średniej wielkości, dokładnie mieszamy i próżymy jeszcze około 2 minut.
Krok 2 - Prażone jabłka foto
3
Jeszcze ciepłe jabłka wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 8- 10 minut (w zależności od wielkości słoiczków).
Krok 3 - Prażone jabłka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.01.2012 13:52
dobrze miec takie jabłuszka pod ręką
BernadettaP 29.09.2011 08:17
Jabłka musimy bardzo szybko obierać, pozbawiać gniazd nasiennych i kroić, aby nam nie ściemniały. Ja z reguły garnek stawiam na ogniu, gdy mam pokrojoną połowę jabłek, a pozostałe dorzucam w miarę ich przygotowywania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak