Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kurki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki
cebulki szalotki małe
Gorczyca biała cała Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Goździki całe Prymat
Zalewa:
woda 2 szklanki
ocet 10 % 1/2 szklanki
cukier 2 i 1/2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kurki

Umyte słoiki włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut . Kurki dokładnie oczyścić i dokładnie wypłukać. Na jeden słoiczek np; od dżemu potrzebujemy dwukrotną ilość grzybów pojemności takiego słoika .Grzybki gotować przez 5 minut w osolonej wodzie- odcedzić.Do każdego słoika włożyć po liściu laurowym, trzy kulki ziela angielskie,po ok. 10 kulek pieprzu czarnego,po 2 goździki ,po 1 łyżeczce gorczycy i po 3-5 małe cebulki . Wodę ,ocet,cukier i sól zagotować .Dodać grzybki i gotować przez ok. 5 minut.Do czystych i gorących słoików włożyć grzybki wraz z zalewą.Mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.I tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Zalewy starcza na dwa małe słoiki od dżemu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 05.09.2012 15:34
Fajny przepis!
PaniMISIOWA 08.05.2012 22:10
uwielbiam podjadać takie grzybki np. do kanapek
smakowita 11.02.2012 14:17
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
emylka86 19.01.2012 10:04
uwielbiam kurki w każdej postaci! : )
Wacław 13.12.2011 19:26
pycha !
calliope 02.12.2011 19:29
ciekawe czy by mi smakowały :)
Teresa19 26.11.2011 14:45
marynowanych kurek jeszcze nie robiłam ,wypróbuję
BernadettaP 29.09.2011 12:20
Kurki są pyszne!
SmacznaPyza 28.09.2011 20:26
ja gotuję przyprawy w zalewie 20 min. i przecedzam bo nie lubię jak mi się te wszystkie ziarenka pętają między grzybami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak