Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbaska domowej roboty

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg gulaszowego
cebulka 1 mała
woda 1/2 szklanki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 dkg
sól 1 kopiasta łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbaska domowej roboty

Mięso podzielić na trzy części .Pierwszą część zmielić na metkę.drugą część zmielić jak na mielone ,a trzecią część pokroić w kostkę.Dodać wszystkie przyprawy,obrana startą na drobnych oczkach cebulkę i wodę.Masę mięsną dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30-60 minut.Po tym czasie włożyć do sterylnie czystych i suchych słoików lub w plastikowe specjalne worki do kiełbas.Ja użyłam worków i mięsną masę podzieliłam na trzy kiełbaski.Końcówki należy mocno i dokładnie zawiązać macną nitką,dratwą.Włożyć kiełbaski do garnka z wodą i postawić na mały ogień.Kiełbaski parzyć w bardzo gorącej wodzie lecz nie gotować .Parzymy ok. 3 godziny czasu w razie zagotowania się wody dolać trochę zimnej.Gotowe kiełbasy wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia potem włożyć do lodówki na kilka godzin. Wytworzona galaretka nie stężeje całkowicie i będzie lekko płynna .Można dodać kawałek zmielonej skórki i wtedy efekt będzie lepszy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 11.09.2013 13:18
domowa najlepsza, choć często taką mam nigdy jej sama nie robiłam :)
Katarzyna59 26.06.2013 12:25
najlepsza jest domowa
PaniMISIOWA 01.05.2012 13:19
wow! ja jeszcze nigdy nie robiłam!
smakowita 09.02.2012 19:00
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
alaaa 04.01.2012 13:41
nic nie zastąpi smaku domowej kiełbasy,ja bym dodała jeszcze czosnek pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak