Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frittata z ziemniakami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dkg
kiełbasa śląska 2 laski
pomidor 1 duży
kukurydza w puszce 1 mała puszka
groszek mrożony 1 garść
cebule 2 średnie
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku
jajko 10
serek topiony 10 dkg
śmietana 12% 1/2 szklanki
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Frittata z ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować al\'dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.Przestygłe pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Kiełbaskę obrać z osłonek i pokroić w kosteczkę. Na patelnię z oliwą wrzucić kiełbaskę,cebulę,ziemniaki .Smażyć do częściowego zrumienienia się składników .Dodać osączoną kukurydzę i groszek.Doprawić do smaku solą,tymiankiem, i świeżo zmielonym pieprzem .Pomidora umyć i pokroić .Serek pokroić w cienkie plasterki.Na wierzchu rozłożyć cząstki pomidora i plasterki serka.Jajka wbić do miski dodać śmietankę i około 3/4 płaskiej łyżeczki soli.Ubić widelcem i zalać zapiekankę masą jajeczną.Patelnię z zapiekanką chwilkę trzymamy na malutkim ogniu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pod grill(najlepiej z termoobiegiem)na około 15 minut.Zapiekanka musi ładnie się zarumienić ,a jajka dobrze ściąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.11.2014 19:44
chyba zaraz zrobię na kolację :)
Izka192 09.05.2014 19:17
świetnie wygląda i bardzo apetycznie
Natalia40 08.05.2012 19:51
wygląda bosko
PaniMISIOWA 03.05.2012 11:22
świetne śniadanko
Izabela/bella81 18.02.2012 00:13
z chęcią zjadłabym kawałeczek :)
alaaa 09.02.2012 18:59
extra tyle dodatków
smakowita 09.02.2012 18:59
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
ziutula
ziutula 23.10.2011 07:26
smaczna inna zapiekanka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak