Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny chleb

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło 8 dag
smietana 18% 1 łyżka
jajko 2 sztuki
drożdże 2 dag
cukier 8 dag
sól 1 łyżeczka
jabłka 2 sztuki
woda 175 (ciepła)
orzechy mielone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny chleb

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany , ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza ,dosypać przesianą mąkę ,sól i orzechy oraz miękkie masło ,zagnieść gładkie ciasto na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę ,wymieszać .Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę .
Foremkę keksowa wyłożyć papierem i posmarować olejem ,wyłożyć całe ciasto,wyrównać wierzch i posmarować go wodą i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia .
Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min,ale należy to kontrolować .
Dobrze też jest umieścić w piekarniku pojemnik z wodą .
Po upieczeniu ostudzić i podawać z masłem ,dżemem lub miodem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 21.07.2012 14:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak