Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wiśniowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 1 szklanka
kefir 500 ml
cukier puder 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka wiśniowa 2 opakowania
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wiśniowa

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze nadal ubijać. Na koniec wmieszać na wolnych obrotach żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto dać na wysmarowaną brytfannę i piec ok. 9 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i zwinąć w ściereczkę w rulon i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Gdy pomału zacznie tężeć wlać do kefiru wymieszanego z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wymieszać. Schłodzić. Po ok. godzinie ciasto rozwinąć i wysmarować masą. Zwinąć ponownie i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki jeszcze na ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 22.12.2011 07:36
super
pioge7 17.11.2011 07:10
pięknie wygląda i na pewno pyszna
anja3107 18.10.2011 17:10
ładnie wygląda
Kate131 29.09.2011 06:56
pycha
Henryka2 28.09.2011 23:02
Tak, zdjecie jest bardzo zachęcające.Napisz co Ci wyszło.
wirkijom 28.09.2011 13:43
tyle razy zabierałam się za zrobienie rolady i jak do tej pory nic z tego nie wychodziło ale na ten przepis chyba się skuszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak