Rolada wiśniowa

Rolada wiśniowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka

    1 szklanka
  • kefir

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • galaretka wiśniowa

    2 opakowania
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze nadal ubijać. Na koniec wmieszać na wolnych obrotach żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto dać na wysmarowaną brytfannę i piec ok. 9 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i zwinąć w ściereczkę w rulon i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Gdy pomału zacznie tężeć wlać do kefiru wymieszanego z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wymieszać. Schłodzić. Po ok. godzinie ciasto rozwinąć i wysmarować masą. Zwinąć ponownie i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki jeszcze na ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

owocówka

22.12.2011 07:36
super

pioge7

17.11.2011 07:10
pięknie wygląda i na pewno pyszna

anja3107

18.10.2011 17:10
ładnie wygląda

Kate131

29.09.2011 06:56
pycha

Henryka2

28.09.2011 23:02
Tak, zdjecie jest bardzo zachęcające.Napisz co Ci wyszło.

wirkijom

28.09.2011 13:43
tyle razy zabierałam się za zrobienie rolady i jak do tej pory nic z tego nie wychodziło ale na ten przepis chyba się skuszę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat