Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowa krówka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 7
cukier 7 łyzek
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa krówkowa
masło 200 g
masa krówkowa orzechowa 400 g
MASA KAKAOWA
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 1/3 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzeczki
kakao 2 łyżeczki
reszta:
wódka 2 łyżki
woda 2 łyżki
orzechy włoskie 6 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa krówka

Kroki postępowania

1
Bialka ubić na sztywno z cukrem, nastepnie zmiksowac z żółtkami. Dodać przesitowaną make z proszkiem oraz wsypać orzechy. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w 180 stopniach. Przeciąc na pół.
Krok 1 - Orzechowa krówka foto
2
Masło ubić na puch. Stopniowo dodawać mase krówkową cały czas miksując.
Krok 2 - Orzechowa krówka foto
3
Wode wymieszać z wódką i nasaczyć biszkopty. Pierwszyposmarować powidłami,a nastepnie masą masą krówkową.Przykryc drugim biszkoptem.
Krok 3 - Orzechowa krówka foto
4
Przygotować zelatynę. Śmietane ubić na najwyższych obrotach na puch. Dodać cukier puder i kakao. Zmiksowac i wlac zimną żelatynę. Posmarować masa biszkopta.
Krok 4 - Orzechowa krówka foto
5
Na wierzch posypać mielonymi orzechami.
Krok 5 - Orzechowa krówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 11.11.2011 00:21
o jakie to smaczne
ewasylwia 29.09.2011 13:57
Pyszności
Robert10 28.09.2011 22:45
ja też poproszę kawałek na spróbowanie
Dorota76 28.09.2011 21:49
pięknie wygląda
sylwia / sytofala 28.09.2011 20:00
załapę się na kawałek , smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak