Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4-5 duże
cebula 2 średnie
kiełbasa 20 dag
masło 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mleko 500 ml
żółty ser do smaku
olej roślinny 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
papryka mielona do smaku
curry do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z beszamelem

1. Ziemniaki obraż i pokroić na plasterki. Ugotować na pólmiękko w osolonym wrzątku, odsączyć.

2. Cebulę obrać, poszatkować i poddusić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę i przesmażyć.

3. Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim połowę ziemniaków, przykryć cebulą i kiełbaską a potem resztą ziemniaków.

4. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i przesmażyć nie rumieniąc. Dodać zimne mleko i rozetrzeć. Gotować na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, doprawić.

5. Sosem polać ziemniaki, posypać startym serem, zapiekać ok. 20min w 200’

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 05.12.2012 10:52
ekstra
Bernadeta 07.11.2012 08:46
smaczna zapiekanka
patusia 28.09.2011 13:16
Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak