Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 25 dag
masło 25 dag
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szkl
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
rodzynki 3 łyżki
dynia 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z dynią

Drożdże rozpuścić w 1 łyżce cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka. Do mleka z drożdżami wsypać kilka łyżek mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dynię obrać, pokroić w kostkę i rozgotować w pozostałym mleku, wystudzić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, cukier, rodzynki, stopione i przestudzone masło, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i rozgotowaną dynię. Wszystko dokładnie wyrobić.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia. Następnie włożyć do piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.08.2013 18:27
Ciekawe połączenie.
Wafelek2601 26.05.2012 23:39
pycha
Seba 17.01.2012 14:34
Ciasta z dynią jeszcze nie jadłem, ale zapowiada się smaczne
patusia 28.09.2011 13:17
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak