Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza a la Mexico.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 4 szklanki
drożdży 6 dag
letniej wody 2 niepełne szklanki
oliwy 6 łyżek
soli 2 płaskie łyżeczk
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 0,5 kg
czosnku granulowanego suszonego 1 płaska łyżka
ostrej papryki w proszku 1 łyżka
słodkiej papryki w proszku 1 czubata łyżka
czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka
białej fasoli konserwowej 1 puszka
polędwicy wędzonej 10 dag
sól, pieprz do smaku
oregano 2 łyżki
pieczarek 0,5 kg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sera żółtego 30 dag
przecieru pomidorowego 1/3 szklanki
ogórki konserwowe 3 duże sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza a la Mexico.

na 2 pizze o średnicy 32 cm:
Mięso usmażyć na małej ilości tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę polędwicą, wsypać czosnek granulowany, papryki ostrą i słodką oraz oregano. Osolić i opieprzyć. Gdy mięso jest już usmażone wsypać obydwie odsączone i wypłukane z zalewy fasolki. Razem chwilkę przesmażyć.
Pieczarki opłukać,osuszyć i pokroić w półplastry. Cebulę także. Poddudić, doprawiając solą i pieprzem.
Ogórki konserwowe pokroić w plastry, ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Gdy mięso i pieczarki wystygną zagnieść ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę z solą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wlać do mąki,dodać oliwę i wyrobić. Podzielić na 2 części.
Formy do pieczenia pizzy lekko natłuścić olejem,nałożyć rozwałkowane ciasto drożdżowe (podsypać mąką podczas wałkowania).Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, posypać po garści sera na każdą pizzę, by dodatki z niej nie spadały. Rozłożyć na wierzchu każdej pizzy mięso z fasolą, na to pieczarki z cebulą. Ostatnią warstwę stanowią plastry ogórków konserwowych i na nich starty ser.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (termoobieg), i pic każda pizzę ok. 25 minut.
Ja podałam z sosem czosnkowym z dodatkiem szczypiorku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.05.2013 12:11
Pizze chyba każdy lubi i z chęcią by zjadł
Motorek 10.06.2012 11:41
pycha
PaniMISIOWA 25.01.2012 19:54
mmmmmmmmmmmmmmm pycha!
beatkaa153 19.09.2011 10:51
apetyczna pizza
eli_555 01.02.2011 23:01
pyszna ta pizza
Kate131 29.10.2010 09:10
bardzo fajna ta Twoja pizza
Anula1 07.10.2010 15:17
Ewcia,ale pizze zaserwowalas,reweacja!
SmacznaPyza 29.06.2010 12:01
u mnie najbardziej lubią klasyczną, taką z szynką, pieczarkami i sosem pomidorowym, ale mnie Twój pomysł bardzo się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak