Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 3 szt
cukier 7,5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowo brzoskwiniowe

Ciasto:
3 jajka
7,5 łyżek cukru
50 g margaryny Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
250 g serka mascarpone
4 łyżki jogurtu leśne owoce
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
5 połówek brzoskwiń z puszki ( mogą być świeże )
sok brzoskwiniowy do nasączenia ciasta

Żółtka oddzielić od białek, białka wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Kasię roztopić w rondelku i ostudzić.
Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru na puszystą masę.
W trakcie ucierania wlewać margarynę małą stróżką.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z 2,5 łyżki cukru i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać masę, przelać ją do tortownicy wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Po przestudzeniu ciasta przekroić go na dwa placki.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
Serek utrzeć z jogurtem, dodać dżem i chwilkę ucierać.
Dodać zimną, tężejącą galaretkę i dokładnie ze sobą połączyć.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Blaty ciasta nasączyć sokiem brzoskwiniowym.
Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy serowo dżemowej, na nią położyć 2/3 brzoskwiń.
Przykryć drugim plackiem.
Resztę masy rozprowadzić rękawem cukierniczym górę ciasta.
Na koniec wierzch ciesta posypać resztą pokrojonych brzoskwiń.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut aby się ścięło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 16.03.2012 14:48
bardzo ciekawe i apetyczne to ciasto
Smakosz6 05.01.2012 09:11
mniam
cukiereczek 24.10.2011 09:20
wow robi wrażenie
Justyna Jussstiii 18.10.2011 19:29
super
Justyna Jussstiii 18.10.2011 19:29
super
Justyna Jussstiii 11.10.2011 11:33
super
Renataj 27.09.2011 23:54
Aż ślinka cieknie
Henryka2 27.09.2011 22:18
Ewa, zabieram sobie te pyszności i już!pięknie wygląda a i pewnie pyszne jest!
Agnieszka_B 27.09.2011 21:25
Prawdziwe pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak