Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem mięsno serowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
papryka czerwona 1 szt
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem mięsno serowym

1 paczka makaronu spaghetti

500 g wieprzowej łopatki
1 czerwona papryka
2 cebule
2 serki topione edamskie
350 ml domowego sosu pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka przyprawy do dań włoskich
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżki oleju

Makaron ugotować wosolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić.
Mięso zmielić na grubym sitku.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Olej wlać na patelnię, wrzucić mięso na rozgrzany tłuszcz i smażyć, dodać pokrojoną cebulę i paprykę i dalej smażyć, aż cebula sie zarumieni.
Dodać przyprawy, koncentrat i sos pomidorowy.
Dusić wszystko około 5 minut, dodać topione serki i podgrzewać cały czas mieszając aż serki się rozpuszczą.
Makaron nałożyć na talerze i polać go sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.10.2011 11:54
Pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak