Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w krakersach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 średniej wielkości
Majeranek suszony Prymat do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Koperek suszony Prymat do smaku
cynamon do smaku
olej roślinny 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
majonez 1-2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól do smaku
jogurt naturalny 1 ok 500ml
krakersy 1 duża paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w krakersach

PIERŚ Z KURCZAKA

1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki wielkości ok. 4cmx4cm

2. 3/4 Jogurtu naturalny wlewamy do miseczki, następnie dodajemy do niego wszystkie przyprawy.

3. Krakersy rozdrabniamy do uzyskania konsystencji bułki tartej (można wrzucać po kilka do foliowego worka i wałkować - w ten sposób rozdrobimy je do pożądanego efektu). Tak rozdrobnione krakersy wrzucamy do miseczki.

4. Na blaszkę kładziemy folię aluminiową i delikatnie skraplamy olejem.

5. Kawałeczki piersi maczamy w sosie z jogurtu naturalnego, następnie obtaczamy w krakersach i układamy na blaszce. Z wierzchu delikatnie skraplamy olejem.

6. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180stopni i pieczemy ok 15-20minut(aż będą zarumienione) następnie kawałeczki przekładamy an drugą stronę i pieczemy kolejne 15-20minut.

SOS CZOSNKOWY

7. Pozostałą 1/4 jogurtu naturalnego wlewamy do oddzielnej miseczki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, pół łyżeczki cukru oraz przyprawy (oregano, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, szczypta soli, koperek) i mieszamy.

Pierś podajemy z sosem czosnkowym (można z ketchupem jeśli ktoś nie lubi) jako dodatek proponuję frytki lub pieczone ziemniaczki.

SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 17.02.2013 00:14
smakowite
RenataZ-et 01.02.2013 20:19
Śmiało mogę polecić taki sposób na panierowanie, bo mięsko wychodzi super!
Magda60 29.01.2013 10:59
pomysl i smak rewelacja
Magda60 29.01.2013 10:59
pomysl i smak rewelacja
Anna169Hosz 10.12.2012 16:16
Podoba mi sie ten przepis.
gacopierz23 02.10.2012 15:15
ciekawy zestaw
Adamorek 14.10.2011 12:37
LUBIĘ Z KRAKERSAMI

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak