Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w krakersach
1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na kawałeczki wielkości ok. 4cmx4cm
2. 3/4 Jogurtu naturalny wlewamy do miseczki, następnie dodajemy do niego wszystkie przyprawy.
3. Krakersy rozdrabniamy do uzyskania konsystencji bułki tartej (można wrzucać po kilka do foliowego worka i wałkować - w ten sposób rozdrobimy je do pożądanego efektu). Tak rozdrobnione krakersy wrzucamy do miseczki.
4. Na blaszkę kładziemy folię aluminiową i delikatnie skraplamy olejem.
5. Kawałeczki piersi maczamy w sosie z jogurtu naturalnego, następnie obtaczamy w krakersach i układamy na blaszce. Z wierzchu delikatnie skraplamy olejem.
6. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180stopni i pieczemy ok 15-20minut(aż będą zarumienione) następnie kawałeczki przekładamy an drugą stronę i pieczemy kolejne 15-20minut.
SOS CZOSNKOWY
7. Pozostałą 1/4 jogurtu naturalnego wlewamy do oddzielnej miseczki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, pół łyżeczki cukru oraz przyprawy (oregano, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, szczypta soli, koperek) i mieszamy.
Pierś podajemy z sosem czosnkowym (można z ketchupem jeśli ktoś nie lubi) jako dodatek proponuję frytki lub pieczone ziemniaczki.
SMACZNEGO:)