Ciasteczka parzone

Ciasteczka parzone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • jajka

    5 sztuk
  • sól

    szczypta
  • białko

    2 sztuki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku roztapiamy margarynę z wodą i gotujemy cały czas mieszając. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy by się nie przypaliło i żeby znikły wszystkie gródki. Ciasto ma być jednolitej konsystencji i ma lekko odchodzić od garnka. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy z jajkami - warto dawać po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne ciasteczka. Pieczemy w temp. 220\'C ok 25-30 min. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA BY CIASTKA NIE OPADŁY !! Gotowe ciastka smarujemy białkiem wymieszanym z cukrem i jeszcze chwilkę pozostawimy w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

14.02.2014 15:59
musiały być bardzo dobre :)

czekoladka_m

24.09.2013 15:02
Mniam uwielbiam je!!

Angelika10

01.07.2013 00:26
pyszne ciasteczka

Seba

30.06.2013 06:08
super deserek

Łukasz15

01.06.2013 15:18
Świetne ciasteczka

Natalia/tubisiek

17.05.2013 08:41
wspaniałe do herbatki :)

AURELKA

07.04.2013 20:42
po prostu pyszne

caralajna

24.09.2012 09:44
fajne, takich nigdy nie robiłam

RenataZ-et

09.09.2012 09:16
Uwielbiam

gosia47-47

20.02.2011 10:52
super wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat