Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafle ryżowe z budyniem i bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 sztuki
cukier do budyniu 3 łyżki
czekolada mleczna 1 tabliczka
mąka kukurydziana 4 łyżki
mleko 2 i 1/4 szklanki
białko 3 sztuki
wafle ryżowe 16 sztuk
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Wafle ryżowe z budyniem i bezą

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z cukrem (3 łyżki) na puszystą masę, wymieszać z mąką kukurydzianą.
Krok 1 - Wafle ryżowe z budyniem i bezą foto
2
Mleko zagrzać. Jak będzie się prawie gotować, wlać powoli do masy z żółtek, cały czas mieszając. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać, aż zrobi się budyń (pamiętać o mieszaniu).
Krok 2 - Wafle ryżowe z budyniem i bezą foto
3
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z budyniem.
Krok 3 - Wafle ryżowe z budyniem i bezą foto
4
Białka ubić, powoli dosypywać 1 szklankę cukru. Ubijać taj długo, aż cukier się rozpuści, a białka będą błyszczały.
Krok 4 - Wafle ryżowe z budyniem i bezą foto
5
Na środek każdego wafla kłaść jedną łyżkę budyniu. Na wierzch rozłożyć pianę z białek.
Krok 5 - Wafle ryżowe z budyniem i bezą foto
6
Piec w 140-150 stopniach ok.30 minut.
Krok 6 - Wafle ryżowe z budyniem i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 09.10.2013 08:19
świetny pomysł,mnie by na pewno smakowały takie ciasteczka:)
Wafelek2601 16.09.2012 09:18
Pyszne!
Izabela/bella81 01.06.2012 11:11
fajne :)
Andysz 24.04.2012 09:56
piękne;))
cooleczka 07.02.2012 17:43
ciekawy pomysł :)
Weronika_eM 04.12.2011 18:29
pycha
sylwia / sytofala 27.09.2011 16:38
pyszne z wierzchu , smakowite wewnątrz i chrupiące potem mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak