Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka Cioci Kazi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miekkie maśło lub margaryna 15 dag
cukier puder 15 dag
jajko 4
ciemne kakao 2 czubate łyżki
mąka krupczatka 17 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
Krem:
miękkie masło dobrej jakości 15 dag
sok z cytryny 2-3 łyżeczki
cukier puder 5 dag
Polewa:
margaryna 6 dag
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki
ciemne kakao 2 łyżki
woda 2 (gorąca)
kwaśna śmietana 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka Cioci Kazi

Kroki postępowania

1
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Odkąd mam kwadratową formę o boku 20 cm, robię w niej, wykładając jej wnętrze pergaminem. Kakao wymieszać z gorącą wodą na papkę. Gdyby wody było mało, dolać odrobinę. Oddzielić bialka od żółtek. W misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem pudrem na krem. Dodawać po jednym żółtka - za każdym razem dobrze rozcierając. Dodać przestudzone kakao i dokładnie wymieszać
Krok 1 - Wuzetka Cioci Kazi foto
2
Stopniowo dodawać koniecznie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia...
Krok 2 - Wuzetka Cioci Kazi foto
3
...a na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię i wsadzić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25-30 minut. Koniecznie sprawdzić patyczkiem.
Krok 3 - Wuzetka Cioci Kazi foto
4
Ostudzić zupełnie, po czym przekroić horyzontalnie na pół.
Krok 4 - Wuzetka Cioci Kazi foto
5
Na krem utrzeć masło z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.
Krok 5 - Wuzetka Cioci Kazi foto
6
Dodawać po 1 łyżce śmietanę - za każdym razem rozcierając bardzo dokładnie. Gdyby krem się raczył zwarzyć - zmiksować go ręcznym blenderem, ale przy stopniowym dodawaniu śmietany, nie powinno się to zdarzyć.
Krok 6 - Wuzetka Cioci Kazi foto
7
Gotowym kremem przełożyć ciasto, mocno dociskając górny blat i wyrównując brzegi.
Krok 7 - Wuzetka Cioci Kazi foto
8
Składniki polewy wrzucić do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż polewa zgęstnieje.
Krok 8 - Wuzetka Cioci Kazi foto
9
Od razu polać ciasto i odłożyć do zastygnięcia.
Krok 9 - Wuzetka Cioci Kazi foto
10
Ciocia zawsze odkładała do następnego dnia - kiedy ciasto przeszło nieco wilgotnością kremu. Wtedy Wuzetka jest najlepsza.
Krok 10 - Wuzetka Cioci Kazi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 03.03.2015 22:23
ale pyszności
haniaa 06.02.2013 19:17
świetny przepis
emeslive 21.11.2012 21:03
Doskonała WZtka. Przepis warty polecenia.
agnieszka214 07.07.2012 20:32
pychota dwa razy plus
traktorek 25.04.2012 19:12
bomba
irenka 21.10.2011 20:09
świetne ciacho
Dorota76 28.09.2011 21:54
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak