Panna cotta z truskawkami i poziomkami.

Panna cotta z truskawkami i poziomkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    0,5 litra
  • mleko

    0,25 litra
  • cukier

    4 łyżki
  • rum biały

    20 ml
  • żelatyna

    5 łyżeczek
  • truskawki świeże

    25 dag
  • poziomki

    do smaku
  • skórka z 1/2 cytryny

    do smaku
  • cukier do truskawek

    2 płaskie łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać cukier i wanilię lub cukier waniliowy i zagotować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Do gorącej śmietanki wlać rum, dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać przez sitko i wlać do 5 naczyń. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (ew. na noc).
Truskawki pokroić na kawałki, posypać cukrem i odstawić aż puszczą sok, dodać kilka kropel tabasco i wymieszać. Nałożyć na deser, posypać poziomkami i startą skórką z cytryny. Ew.ozdobić kleksami sosu toffi lub truskawkowego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

09.01.2013 11:05
superowe

Małgorzata106

07.09.2012 19:45
super

adam1f

24.07.2012 05:41
dobre

IZABELA29

08.05.2012 16:37
pyszny deserek

czekoladka_m

20.02.2012 15:58
na dodatek z rumem... Uwielbiam połącznie truskawek i poziomek!!Do ulubionych:)

Jastinka

13.02.2012 20:38
świetne

danusia19671

31.10.2011 17:18
Pychotka

jolaxa

21.07.2011 10:43
pycha

maciek7

08.06.2011 19:54
pycha

iknkirke

06.06.2011 08:46
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat