Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa z cebulowo-jabłkową masą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kiełbasa 1 kg
jabłka 1 kg
cebula 4 szt
cukier 0,5 szklanki
skórka otarta z cytryny 1 łyzeczka płaska
sok z cytryny 4 łyżki
olej 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cynamon do smaku
imbir świeży do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa z cebulowo-jabłkową masą

Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na dwóch łyżkach oleju. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka wkładamy do rondelka na rozgrzany olej /jedna łyżka/ i niewielką ilość wody.Gotujemy do czasu aż owoce całkowicie się rozgotują, doprawiamy solą, cukrem, imbirem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy łyżką soku z cytryny i dodajemy do jabłek. Zagotowujemy. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy masę cebulowo-jabłkową, na niej układamy białą kiełbasę. Zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak