Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieprz mielony 1 łyżeczka
przyprawa gyros 1 łyżeczka
majeranek 3 łyżeczki
ziarna jałowca 4 sztuki
sól 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 6 ząbków
oliwa
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
boczek 1,2 surowy bez kości
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek

W końcu odważyłam się sama upiec boczek i o dziwo - udał się wyśmienicie. Zainspirowałam się przepisem Bereniki z bloga mojkulinarnypamietnik.blogspot.com. Pierwsze co robimy to przygotowujemy marynatę : obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy, zioła oraz oliwę. Oliwy dodajemy tyle by wraz z przyprawami stworzyła gęstą papkę. Mieszamy to starannie. powstałą w ten sposób masą smarujemy mięso z każdej strony. Odstawiamy tak przygotowany boczek na noc do lodówki. Rano wyciągamy mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Nie musimy smarować blaszki lub naczynia w którym będziemy piec nasz boczek, ponieważ wystarczy same mięso i oliwa z marynaty. Tak przygotowany boczek jest bardzo aromatyczny, dobrze przyprawiony. Z pewnością nie będzie mdły. Super smakuje zarówno na ciepło , jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 19.10.2011 10:53
slicznie wyglada
IKrakowianka 30.09.2011 00:29
super
pioge7 27.09.2011 09:11
dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak