Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z warzywami i sosem serowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 szt
mleko 2,5 szklanki
mąka 2,75 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypiorek 1 pęczek
kapusta pekińska 1 szt mała
marchew 3 szt
cebula czerwona 1 szt
olej 6 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
rokpol 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z warzywami i sosem serowym

Jajka miksujemy z dwoma szklankami mleka, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Szczypiorek opłukujemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Ser kroimy w drobną kostkę i miksujemy z pozostałym mlekiem na jednolitą masę.Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy głąb i liście kroimy w poprzek na szerokie paski. Marchewki obieramy, opłukujemy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dwóch łyżkach oleju.Dodajemy marchew i kapustę i mieszając smażymy 5 min. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy ok. 10 min na małym ogniu. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni i z odstawionego ciasta smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy masą serową, na połowie układamy porcję warzyw i składamy na pół. Pozostałe warzywa podajemy osobno, dodatkowo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 01.11.2012 21:49
Pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak