Zupa ogórkowa na udkach

Zupa ogórkowa na udkach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    3 szt
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

  • seler

    1/2 szt
  • kawałek pora

  • liść laurowy

    2 szt
  • ziemniaki

    6 szt
  • masło

    2 łyzki
  • cebula

    2 szt
  • ogórki kiszone

    3/4 kg
  • sok z cytryny

  • śmietana 12%

    1/2 szkl
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte udka zalać 2 l wody.Gotować 20 minut. Marchewkę , pietruszkę i seler obrać.Pora oczyścić. Zetrzeć na grubej tarce marchew, a pietruszkę, seler pokroić w kostkę, zaś pora w plasterki. Wsypać warzywa do garnka z udkami. Doprawić pieprzem i liściem. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Podsmażyć. Dodać do wywaru.Gotować ok. 15 minut.Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Mięso oczyszczone z kości dodać do zupy i zagotować. Zabielić śmietaną.Podawać zupę posypaną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat