Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na udkach

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
marchewka 2 szt
pietruszka
seler 1/2 szt
kawałek pora
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziemniaki 6 szt
masło 2 łyzki
cebula 2 szt
ogórki kiszone 3/4 kg
sok z cytryny
śmietana 12% 1/2 szkl
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na udkach

Umyte udka zalać 2 l wody.Gotować 20 minut. Marchewkę , pietruszkę i seler obrać.Pora oczyścić. Zetrzeć na grubej tarce marchew, a pietruszkę, seler pokroić w kostkę, zaś pora w plasterki. Wsypać warzywa do garnka z udkami. Doprawić pieprzem i liściem. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Podsmażyć. Dodać do wywaru.Gotować ok. 15 minut.Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Mięso oczyszczone z kości dodać do zupy i zagotować. Zabielić śmietaną.Podawać zupę posypaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak