Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy wieniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 200 g
cukier 1 szk
cukier waniliowy 1 szt
jajko 5 szt
mąka 2 szk
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
śliwki 10 szt
cukier puder 1 szk
sok śliwkowy 3 łyżka
śnieżki cukrowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy wieniec

Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo dodawać po jednym jajku nadal ucierając.
Następnie wsypać jedną szklankę mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia.
Wymieszać, dodać drugą szklankę mąki i drugą łyżeczke proszku do pieczenia.
Masę wyłożyć do tortownicy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Umyte śliwki wypestkować, pokroić na połówki, posypać mąką i wetknąć dookoła kominka w ciasto.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Z cukru pudru i soku zrobić lukier.
Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać śnieżkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 21.07.2012 20:19
Bardzo apetycznie wygląda:)
agnieszka214 09.05.2012 15:59
pysznie sie prezentuje
cukiereczek 06.11.2011 07:51
aż ślinka leci
Sarenka 03.10.2011 07:33
Kolorki ma świetne
Agnieszka_B 26.09.2011 21:08
Wygląda bajecznie!!!
matriasik 25.09.2011 19:44
Świetne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak