Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 1 kg
czerstwe bułki 6 szt
mleko 0,5 szklanki
jajko 4 szt
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 op
skórka otarta z cytryny 2 łyżeczki
cynamon 0,5 łyżeczki
masło 2 łyżki
margaryna 1 łyżka
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z wiśniami

Bułki /mogą być mleczne ale wtedy potrawa jest słodsza/ kroimy na kromki. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i cynamonem. Wiśnie opłukujemy, osuszamy i drylujemy. Naczynie do zapiekania natłuszczamy, na spodzie układamy warstwę bułki, na niej rozkładamy wiśnie, znów warstwę bułki, ponownie wiśnie i tak do wyczerpania składników. Wszystko polewamy masą jajeczną i odstawiamy na 20 min, by masa jajeczna lekko wsiąkła.Na wierzchu zapiekanki układamy wiórki masła.Zapiekamy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ciepłą zapiekankę posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak