Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z mascarpone i owocami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na tartaletki:
mąka 20 dag
schłodzone masło 10 dag
szczypta soli
zimnej wody 2 łyżki
cukier waniliowy 1
Do kremu potrzebujemy:
śmietanka kremowa 1
cukier waniliowy 1
serek mascarpone 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z mascarpone i owocami

Ciasto przygotowujemy łącząc ze sobą wszystkie składniki w robocie kuchennym ( food processorze ) lub ręcznie. Gdy uzyskamy gładkie jednolite ciasto, wkładamy je owinięte w folię spożywczą do lodówki na ok 1 godz.

W międzyczasie należy przygotować foremki na tartaletki smarując je masłem.

Schłodzone ciasto dzielimy na równe części ( 6 - 8, w zależności od wielkości foremek ) i każdą część rozwałkowujemy cieniutko. Ciastem wykładamy foremki.

Przed pieczeniem, aby uzyskać kruche cienkie babeczki, należy w każdej foremce umieśćić krążek z papieru pergaminowego, na którym rozrzucamy groch, fasolę lub specjalnie do tego przeznaczone kulki ceramiczne. Tak przygotowane foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15min.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym, którą następnie łączymy z serkiem mascarpone. Dla lepszego rezultatu należy wcześniej wyjąć serek z lodówki, aby był miękki.

Upieczone i schłodzone babeczki nadziewamy kremem, owocami, na co tylko mamy ochotę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak