Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna strucla z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
masło 15 dag
drożdże 5 dag
śmietana 22% 3 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
sól 1 szczypta
likier pomarańczowy 2 łyżki
masa makowa bakalland
miód 1/2 szklanki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna strucla z makiem

Drożdże rozprowadzić śmietaną. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki i wbić do niego jaja. Dodać posiekane dość miękkie masło, drożdże ze śmietaną oraz szczyptę soli. Zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na duży, niezbyt cienki prostokąt. Fistaszki wyłuskać z łupinek i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Zostawić odrobinę do dekoracji. Resztę wymieszać z masą makową, dodając miód i likier. Masę wyłożyć na ciasto, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kiedy wyrośnie, piec 50 minut w temperaturze 180°C. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier. Posmarować nim wystudzoną struclę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 13.10.2011 20:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak