Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe kokardki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1 1/4 kostki
mąka 70 dag
cukier 60 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
orzechy 5 dag
migdały 5 dag
rodzynki 5 dag
gorzkie czekolady 2 sztuki
połówki obranych migdałów
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe kokardki

Kostkę KASI, oba cukry, sodę, przyprawy korzenne oraz jaja utrzeć na jednolitą, gładką masę. Cukinie obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce dużych oczkach. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę cukinię, stale mieszając, a pod koniec bakalie. Dokładnie wymieszane ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej KASIĄ i obsypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić, czy patyczek jest suchy.Czekoladę rozpuścić, dodać pozostałą KASIĘ, wymieszać, polać ostudzone ciasto. Pokroić na małe kwadraty, każdy ozdobić połówką orzecha lub migdała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak