Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi w cieście winnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone figi 25 dag
wanilia 0,5 laski
mąka pszenna 8 łyżek
cynamon 0,5 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
jajko 2 szt
cukier puder do posypania
olej do smażenia
wino białe deserowe 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Figi w cieście winnym

Wanilię drobno siekamy a następnie ucieramy w moździerzu. Dodajemy mąkę, cynamon, cukier, sól, jajka i wino. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Każdą figę obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście winnym i wrzucamy na rozgrzany olej.gdy ciasto zacznie nabierać rumianego koloru wyjmujemy na papierowy ręcznik. Przestygnięte figi w cieście posypujemy cukrem pudrem i układamy na półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak