Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
cukier puder 15 dag
margaryna 20 dag
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masa: margaryna 15 dag
cukier puder 4 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
gorzka czekolada 10 dag
rum 5 łyżek
rodzynki 5 dag
smażona skórka pomarańczy 1 łyżka
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderka

1. Z podanych składników szybko zagniataj ciasto i odstaw je na 30 minut do lodówki.
2. Podziel ciasto na dwie części i wylepiaj nim dwie jednakowe, płaskie prostokątne formy.
3. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C
4. Jedną formę wyjmij, a drugą pozostaw w tej samej temperaturze w piekarniku jeszcze na 10 minut.
5. Wyjmij ciasta z form i studź.
6. To które piekło się dłużej krusz wałkiem i używaj do masy.
7. Przygotuj masę: margarynę ucieraj z cukrem pudrem i żółtkami,
8. Dodaj startą czekoladę i pokruszone ciasto.
9. Na końcu wlej rum, wsyp bakalie i starannie mieszaj.
10. Masę rozsmarowuj równą warstwą na wystudzonym cieście.
11. Smacznego, można już zajadać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 24.09.2011 19:20
pamiętam jak bajaderka w cukierni, to było ciasto z resztek, razem zgniecionych, a jaka pyszna:) ta pewnie jest tez pyszna, ale wymaga specjalnego przygotowania...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak