Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe zrazy drobiowe zawijane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 600 g
sól do smaku
musztarda 2 łyżkki
masło 2 łyzki
papryka mielona do smaku
cebula 1/4 sztuki
sos pieczeniowy 3 łyżki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
bulion drobiowy 1 sztuka
kostka pietruszki 1 sztuka
papryka marynowana 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
salami 4 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe zrazy drobiowe zawijane

Mięso drobiowe myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, wkładamy do foli i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty około 6-7 mm. Po rozbiciu część wewnętrzną smarujemy masłem, musztardą - cienkie warstwy, obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka wkładamy 2 plastry salami, ćwiartkę ogórka konserwowego oraz słupek papryki konserwowej i cebuli. Ciasno zawijamy i sczepiamy 3-4 wykałaczkami. Tak zrobione zrazy jeszcze z zewnątrz oprószamy papryką, solą i pieprzem. Kiedy zrazy się zarumienią przekładamy do niewielkiego garnka, wlewamy do niego wodę, tyle aby zakryło ledwo zrazy, tłuszcz na którym smażyły się zrazy oraz pół szklanki gorącej przegotowanej wody w której rozrabiamy bulion mięsny. Wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe, wsypujemy 3 łyżki sosu pieczeniowego, rozkruszamy kostkę pietruszki i dusimy przez około 30 min na niewielkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Idealne na obiad ale także na rodzinne spotkania z gośćmi. Wykałaczki wyjmujemy dopiero przy jedzeniu. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 05.11.2011 10:44
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak