Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka petersburska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 18 szt
migdały gorzkie 15 szt
cytryna 1 szt
masło 200 g
cukier 1/2 szklanki
śmietana 2 szklanki
mąka pszenna 400 g
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka petersburska

Oddziel żółtaka od białka.Żółtka utrzeć z cukrem ,skórkę z cytryny zetrzyj z migdałami ,masło utrzeć i wszystko dodaj do utartych żółtek.(i wymieszaj ).Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem z białek ubij sztywną pianę .Do miski z żółtkami dodaj drożdże z mlekiem ,śmietaną,mąką i pianę z białek (ciągle mieszając)Masę przełóż do formy ,formę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie.Kiedy ciasto wyrośnie to formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 h

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 14.12.2011 12:31
fajny przepis
Robert10 28.09.2011 00:16
super do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak