Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 2 szkl
mleko 2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1/4 szkl
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry

Kroki postępowania

1
Jajka utrzepać z mlekiem, maką, proszkiem do pieczenia, olejem i solą na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 1 - Gofry foto
2
Gofrownicę rozgrzać, po czym delikatnie posmarować olejem jej powierzchnię (warto pomóc sobie silikonowym pedzelkiem przy nakładaniu oleju). Następnie ostrożnie nalewaj ciasto na powierzchnię smażenia, starając się aby nakładać je równomiernie i żeby ciasta nie było za dużo, aby uniknąć wyciekania go podczas zamykanie gofrownicy.
Krok 2 - Gofry foto
3
Gofry smażyć na rumiano, ok 3 minuty, zalezy od gofrownicy. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami. Gofry warto rozłożyć na równej powierzchni do wystygnięcia i podeshnięcia, staną się wtedy bardziej chrupiące.
Krok 3 - Gofry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 24.09.2011 13:04
widze pozadna gofrownice ;) gofry super wyszly
GGABI 24.09.2011 10:06
lubię
Jarlin 24.09.2011 09:28
Lubię gofry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak