Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie w cebulowym wydaniu

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula biała 2 szt.
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 25 dag
mąka pszenna 5 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie w cebulowym wydaniu

Ziemniaki i obrane cebule ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia. Ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajo. Szybko wyrobić ciasto. Odrywać kawałki i formować spłaszczone kulki z wgłębieniem po środku. Wrzucać na osolony wrzątek. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować 2 minuty.

Ja podawałam je z bitkami w sosie grzybowym i smakowały doskonale:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marinia 12.10.2012 20:01
ale super, muszę koniecznie wypróbowac! :)
pacpaw 13.11.2011 20:01
za takie śląskie oddam pół królestwa :o)
Iwusia 12.11.2011 23:22
pychotka
Gosia40 05.10.2011 14:45
Apetyczne
Misiek1 29.09.2011 12:51
Bardzo ciekawa propozycja:)
aguus 28.09.2011 07:27
Nigdy takich nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak