Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa zupka z ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 1 i 1/2 litra świeży
ryż 1/2 szklanki
cytryny 2 małe
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
żółtko jajek 6
smietana homogenizowana 1 mały kubek
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa zupka z ryżem

Cytryny dokładnie wyszorować i z jednej zetrzeć skórkę.Sok wycisnąć z dwóch cytryn.Do gotującego się wywaru dodać opłukany ryż,startą skórkę cytrynową i płaska łyżeczkę soli.Gotujemy do miękkości ryżu.Dodać sok z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Śmietanę wymieszać z żółtkami i zahartować gorącą zupą.Wywar zdjąć z ognia i cienkim strumieniem wlewać zaprawę żółtkową cały czas mieszając. Postawić na mały ogień ,ale nie gotować. Zupę dosmaczyć do smaku solą ,świeżo zmielonym pieprzem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 03.11.2012 23:36
Cytrynowej zupki to ja jeszcze nie jadłam, nie jest kwaśna ?
PaniMISIOWA 12.05.2012 09:53
ciekawa
motyl 12.03.2012 21:08
super
smakowita 11.02.2012 14:25
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Weronika_eM 25.11.2011 10:26
fajna zupka
MAR3STA 25.09.2011 22:16
fajna, muszę wypróbować
Beatris 24.09.2011 09:25
Ciekawy przepis. Jeszcze nigdy nie jadłam cytrynowej zupy. Jestem bardzo ciekawa jej smaku.
ben-ka 23.09.2011 19:46
przyznam,że nie jadłam ale wygląda bardzo apetycznie:)
halina17 23.09.2011 19:24
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak