Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgierska zupa rybna - Halászlé po mojemu

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okonie 4 szt
marchewki 2 szt
seler 1/4 szt
pietruszka 1 szt.
sól 2 łyżeczki
kostka warzywna 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
chilli 1/2 łyżeczki
papryka mielona 1 łyżeczka
kartofle 2 szt
zioła mielone 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
szczupak 1 głowa/płetwy

Przepis i sposób przygotowania na: Węgierska zupa rybna - Halászlé po mojemu

Kroki postępowania

1
Umyte tusze okonia kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy płetwy i ogony. Mięso ryby dokładnie solimy.
Krok 1 - Węgierska zupa rybna - Halászlé po mojemu foto
2
W garnku układamy łeb szczupaka, płetwy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczkę soli, zalewamy 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy, podczas gotowania ściągamy szumowiny z powierzchni, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej dodajemy je do zupy wraz z kostkami warzywnym, gotujemy 10 minut.Papryki kroimy w paski a kartofle kroimy w kostkę, wsypujemy do garnka,
Krok 2 - Węgierska zupa rybna - Halászlé po mojemu foto
3
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone tusze okonia i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut.dodaemy chilli, mieloną paprykę, mieszankę przypraw i koncentrat pomidorowy i gotujemy dalsze 10 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać.
Krok 3 - Węgierska zupa rybna - Halászlé po mojemu foto
4
Tak przygotowaną zupę podajemy w miseczkach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Na Węgrzech podaje się do tej zupy obowiązkowo świeży, biały chleb.
Krok 4 - Węgierska zupa rybna - Halászlé po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.03.2017 08:05
super zupa, pysznie wygląda
SmacznaPyza 11.12.2012 19:47
polecam chociaż ta kostka rosołowa według mnie jest zbędna
Pola2 04.10.2011 21:58
musi wybornie smakować
BernadettaP 24.09.2011 09:39
Apetycznie wygląda :-)
Jolanta_P-S 23.09.2011 22:19
My ją jedlismy pierwszy raz nad morzem w lecie, ona jest pyszna, nie ma tradycyjnego smaku zupy rybnej do jakiego jesteśmy w Polsce przyzwyczajeni, bardziej smakuje jak pikantna gulaszowa
pacpaw 23.09.2011 20:13
do zup rybnych nie mogę się jakoś przekonać
stokrotka 23.09.2011 19:26
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak